1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


Radionica za vodeće auditore sustava upravljanja kvalitetom

Prva u organizaciji WMO-a

DHMZ, 11. 8. 2023. - Program za klimatske servise Svjetske meteorološke organizacije (WMO) organizirao je prvu Radionicu za vodeće auditore sustava upravljanja kvalitetom od 3. do 7. srpnja 2023. u Zagrebu. Domaćin je bio Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), a osposobljavanje je pružilo praktičan pristup kroz upotrebu stvarnih studija slučaja i primjera klimatskih servisa.

Strateški plan WMO-a za razdoblje 2020. – 2023., odobren na 18. Svjetskom meteorološkom kongresu (Cg-18), poseban je naglasak stavio na razvoj kapaciteta. Planom se prepoznaje ključna uloga WMO-a u poboljšanju razumijevanja specifičnih potreba svake zemlje u razvoju i podupiranju suradnje među državama članicama. Cg-18 je zatražio od Izvršnog vijeća WMO-a (EC) razvijanje povezanih inicijativa za osposobljavanje kako bi se uklonili nedostaci u sposobnosti članica u pružanju klimatskih servisa. U okviru Strateškog cilja 1.2: Zastupanje uredbe o podržavanju politika i odluka klimatskih informacija i servisa, WMO je zadužen za osposobljavanje nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi (NMHS) za usvajanje pristupa upravljanja kvalitetom u pružanju vremenskih, klimatskih i vodnih servisa.

Na radionici za vodeće interne auditore, 13 sudionika je razvilo vještine i sposobnost za provođenje audita u skladu sa ISO 19011 Smjernice za provođenje audita sustava upravljanja i ISO 17021-1 Ocjenjivanje sukladnosti - Zahtjevi za tijela koja provode audit i certifikaciju sustava upravljanja u odnosu na standard ISO 9001 i njegovu primjenu unutar okruženja klimatskih servisa. Osposobljavanje vodećih auditora bilo je usmjereno na vođenje audita i upravljanje njime. Uključivalo je teme poput kako upravljati auditorskim timom, provoditi uvodne i završne sastanke, auditorske protokole, pripremati kontrolni popis i druge auditorske alate te provoditi audite u stvarnom vremenu na temelju konceptualnog modela NMHS-a.

Sudionici i treneri sa zamjenikom glavne ravnateljice DHMZ-a na prvi dan radionice

Radionica se odvijala uživo tijekom pet dana. Treneri su provodili praktične vježbe u stvarnom vremenu i vježbe putem namjenske internetske stranice Moodle koju je Program obrazovanja i osposobljavanja (ETRP) Tajništva WMO-a stavio na raspolaganje Programu klimatskih servisa.

Zemlje uključene u edukaciju bile su iz regije VI, a uključivale su: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Poljsku, Republiku Sjevernu Makedoniju, Rumunjsku, Srbiju i višeg znanstvenog direktora Tajništva WMO-a, g. Amira Deljua. Uspješan završetak obuke temeljio se na individualnom uspjehu i praktičnom doprinosu tijekom edukacije, kao i ispitu koji je zahtijevao prolaznost od 80%. Uspješni sudionici dobili su međunarodno priznatu Izjavu o postignuću za kvalificirane vodeće auditore.

Sudionici radionice vrijedno rade na rješavanju ispita

Povratne informacije sudionika radionice bile su izuzetno pozitivne. Posebno su pohvalili visoku kvalitetu sadržaja radionice, prezentacije, ravnotežu teorije i praktičnih vježbi te dodatne primjere i uvide u stvarnom vremenu koje su pružili treneri, vodeći auditori i profesionalni praktičari upravljanja kvalitetom unutar WMO zajednice. Komentari što bi se u idućim osposobljavanjima moglo poboljšati odnosili su se na više praktičnog rada s iskusnim auditorima na jačanju i primjeni vještina i znanja stečenih tijekom radionice.

Prema riječima sudionika, radionica je bila uspješna i zbog temeljito odrađenih pripremnih aktivnosti i izuzetnog gostoprimstva zaposlenika DHMZ-a čiji je doprinos u osiguravanju uspjeha radionice bio je izvanredan. Sudjelovanjem predstavnika Tajništva WMO-a, pokazana je snažna podrška radionici i predanost Strateškom cilju 1.2 te usvajanju pristupa upravljanja kvalitetom s okvirom upravljanja kvalitetom ISO 9001. Aktivan i praktičan angažman predstavnika Tajništva WMO-a u edukaciji zajedno sa sudionicima značajno je doprinijelo uspjehu ove radionice.

Australski tim praktičara upravljanja kvalitetom s poštovanjem je integrirao u radionicu proslavu australskih naroda Prve nacije uz pružanje starosjedilački dizajnirane vezice za akreditaciju i bumeranga za svakog sudionika. Bumerang je poklonjen kao metafora za audit i koristi koje se mogu vratiti u organizaciju nakon postupka auditiranja.