1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Ministrica Vučković u radnom posjetu DHMZ-u

DHMZ, 14. 6. 2024. - Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije, Marija Vučković, posjetila je danas Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), razgovarala s glavnim ravnateljem DHMZ-a, Ivanom Güttlerom, o provedenim i planiranim projektima modernizacije, obišla operativnu prognostičku sobu te meteorološko - aerološki opservatorij Zagreb - Maksimir, koji je moderniziran Projektom modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH - METMONIC.

Zelena tranzicija i očuvanje okoliša prioriteti su ove Vlade. Kvalitetne informacije, analize i prognoze o vremenu, klimi, vodama i zraku važan su temelj za izradu strategija i donošenje mjera koje će ojačati otpornost naših zajednica i gospodarstva na sve češće klimatske promjene i ekstreme. Na tom području želim nastaviti s dobrom suradnju i podrškom stručnjaka i znanstvenika DHMZ-a kako bismo zajedno osigurali održivu budućnost za sadašnje i buduće generacije, izjavila je ministrica Vučković.

Glavni ravnatelj DHMZ-a, dr. sc. Ivan Güttler, upoznao je ministricu Vučković s rezultatima tri ključna strateška projekta modernizacije, METMONIC, AIRQ, VEPAR, kojima je DHMZ značajno unaprijedio sve tri motriteljske mreže: meteorološku, hidrološku te mrežu za praćenje kvalitete zraka. Naglasio je važnost provedene modernizacije koja je omogućila da u realnom vremenu pratimo što se događa s vremenom, vodama, kvalitetom zraka u Hrvatskoj, što nam pruža bolje razumijevanje promjene klime na našem području, a samim time i donošenje još učinkovitijih strategije ublažavanja i prilagodbe na klimatske promjene.

Nakon modernizacije naše infrastrukture, sljedeći važan projekt tiče se izgradnje suvremenog sustava za praćenje klimatskih promjena i njihovih posljedica kojim ćemo osnažiti naše računalne kapacitete, izgraditi informacijske sustave za još brže slanje upozorenja na opasne vremenske i hidrološke pojave građanima i žurnim službama. Projektom KlimProPos planiramo nadograditi naše kapacitete za prognozu vremena, hidroprognozu, obradu podataka i modeliranje klime, a naše usluge i produkte posebno prilagoditi potrebama poljoprivrede, energetike i turizma, sektorima koji su osobito osjetljivi na klimatske promjene i ekstremne vremenske i hidrološke uvjete, poručio je glavni ravnatelj DHMZ-a.

Nakon radnog sastanka s glavnim ravnateljem Güttlerom, ministrica Vučković obišla je operativnu prognostičku sobu DHMZ-a. Dunja Plačko-Vršnak, načelnica Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze, upoznala je ministricu sa svakodnevnim zadacima i operativnim postupcima dežurnih prognostičara, osobito u situacijama opasnih meteoroloških pojava.

Ministrica Vučković potom je posjetila Meteorološko-aerološki opservatorij Zagreb-Maksimir koji je osnovan daleke 1965. godine te je jedan od dvije lokacije u Hrvatskoj na kojoj se provode radiosondažna mjerenja. Opservatorij je tijekom prošle godine moderniziran projektom METMONIC, a o rezultatima provedene modernizacije ministricu su izvijestili Dubravka Rasol, načelnica Sektora za meteorološka motrenja i klimatološke podatke te Hrvoje Mihalić, voditelj Opservatorij Zagreb-Maksimir.

U pratnji ministrice Vučković prilikom radnog posjeta DHMZ-u bila je Branka Pivčević Novak, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva.